Hopp til hovedinnhold

Mossefirkortene

Mossefirkortene viste seg å være en rask og morsom vei for å få et raskt overblikk over Moss med alle sine små og store industribedrifter etter krigen. Spillkortene ble produsert på initiativ fra Moss Industriforening tidlig på 50-tallet.

  • Mossefirkortene
    Mossefirkortene Trine Gjøsund

I museumsbutikken ved Moss by- og industrimuseum får vi ofte spørsmål om Mossefirkortene. Kan man kjøpe disse? Så forteller folk gjerne at de kan huske at de spilte med disse kortene da de var barn. Flere generasjoner har brukt kortene, fordi de har ligget på hytta, eller hjemme hos besteforeldrene.

Mossefirkortene ble produsert på initiativ fra Moss Industriforening tidlig på 50-tallet. Kortstokken inneholder 48 kort med illustrasjoner av kjente navn på produkter eller fabrikker med tilknytning til Moss. Kortene har små rim om de forskjellige bedriftene. Målet med spillet var å samle fire kort som hørte sammen for å ta et stikk.

Det var et smart grep å la kortene fungere som markedsføring i en tid hvor internett, tv og andre medier ikke kunne nå ut til massene slik som i dag.

 Bedriftene på kortet har dessverre forsvunnet en etter en, men kortene og minnene om solide arbeidsplasser og gode produkter lever videre.

I anledning Moss Industri- og Næringsforenings 70 årsjubileum i 2017, ble det utgitt en ny versjon av Mossefirkortene. Kortene viser et utvalg av bedrifter, som ikke nødvendigvis er tradisjonelle industribedrifter, men viktige lokale arbeidsplasser i Mosseregionen.

  • 1/1

Mossekortene viste seg å være en rask og morsom vei for å få et raskt overblikk over Moss med alle sine små og store industribedrifter etter krigen. I denne filmen forteller Direktør for Østfoldmuseene, Hege Hauge Tofte, om sitt første møte med Mossefirkortene da hun begynte som formidler ved Moss by- og industrimuseum i 2007.

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1