<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1392599294090082&ev=PageView&noscript=1" />

Babykonkurransen under Mosseutstillingen i 1937

Østfolds vakreste og sunneste baby ble kåret blant 70 babyer! Ruth var den heldige vinner i klassen for 1-2 år!!!!

2000 tilskuere overvar konkurransen

Blant de mange underholdningsbidragene på den store Mosseutstillingen i 1937, var det også en babykonkurranse Hva som var kriteriene for kåringen vites ikke, men juryen bestod av legene Døhl og Langballe. Det var tre klasser: 0 - 1 år, 1 - 2 år og 2 - 3 år. Det sies at i alt 2000 mennesker overvar konkurransen.

Ruth Sørnes (f. 1935) var datter av Gunhild og Rasmus Sørnes. Faren var en av søsknene til Tor Sørnes. Ruth giftet seg med Hogne Tjensvoll som gikk bort i 2016.

En av Moss by- og industrimuseums informanter, Bengt Eriksen, besøkte Ruth i hennes hjem på Tronvik tidligere i vår, og på hans spørsmål om hun hadde noen minner fra konkurransen fant hun fram et bilde og en sølvpokal med inskripsjonen:

"1 PR. BABY-KONKURRANSEN MOSS 1937"

Over inskripsjonen vises en avrevet fuglevinge. Ruth fortalte at "Kråka var gått i stykker". Da kunne Bengt fortelle henne at dette var ingen kråke, men selve utstillingssymbolet FUGL FØNIKS!!!

Fotoet viser prisvinneren Ruth Sørnes 2 år gammel i vinnerantrekket med pokalen i sin hånd. Foto: privat.

  •  (Foto/Photo)

"Jeg har fått ny truse!"

Ruth forteller at det var ekteparet Soma, som var gode venner av familien, som overtaltehennes mor til å melde Ruth på babykonkurransen. Moren kjøpte en fin «prinsessekjole» og en truse med nedoverliggende kapper. Ruth ble senere fortalt at hun under kåringen snudde seg mot publikum og ropte ut: «Jeg har fått ny truse!!» 

Ruth forteller videre at hun i alle skoleferier arbeidet i skobutikken til Martin Soma i Skoggata 2. Her gikk hun inn og ut av dørene under hele oppveksten og var som en datter av familien.  

Ruth Tjensvoll med diplom og pokal i april 2020. Foto: Bjørg Holsvik/Moss by- og industrimuseum

  •  (Foto/Photo)

Bengt Eriksen har gitt Ruth en fugl Føniks pins slik at hun får påmontert en ny "fugl" i størrelse med den som opprinnelig var på pokalen.

Den gjeve pokalen. Foto: Bengt Øyvind Eriksen

  •  (Foto/Photo)