Hopp til hovedinnhold

Folkegassmaska fra Helly Hansen

For mange av oss som vokste opp på 1960 og 70-tallet representerer Folkegassmaska et gufs fra Den kalde krigen. Den vekker minner om hverdagens lek som ble avbrutt av Sivilforsvarets alarm og den trykkende følelsen som bredte seg i brystet.

Kanskje var det ikke så rart? Både radio, TV og aviser minte daglig om at forholdet mellom USA og Sovjet ikke var bra. Stormaktene rustet opp, og om krigen brøt ut, måtte alle være forberedt.

Kald krig og gassmaskeproduksjon på Høyenhald i Moss

Denne gassmaskas historie skriver seg tilbake til 1959, da regntøyprodusenten Helly Hansen startet opp produksjon av gassmasker til forsvaret og industrien i det gamle Klipperiet på Høyenhald. 

Året etter bevilget Stortinget midler til produksjon av ei Folkegassmaske. Målsetningen var at alle innbyggerne i landet skulle ha sin egen gassmaske i tilfelle det ble krig. I samarbeid med ingeniør Jon Norman utviklet Helly Hansen ei gassmaske som var bedre enn de utenlandske. Den var mer effektiv mot gass og radioaktivt støv, billig å produsere og lett å bære. Best av alt, den var helt tett! Det store vinduet dugget ikke og ga brukerne fritt utsyn til begge sider.

Foto: Øyvind Andersen / Østfoldmuseene

  • 1/1

Masker til Folket!

Med tidsriktig bæreveske og to filterpatroner ble Folkegassmaska lagt ut for salg i 1967. Prisen var kr. 53,50, og den ble levert i fire størrelser. Det var viktig at alle, fra små barn til voksne kunne bruke den. I avisene og brosjyrene som ble sendt ut til husstandene, ble folk oppfordret til å kjøpe folkegassmaska og sette seg inn i bruken av den.

En viktig kvinnearbeidsplass

Den subsidierte produksjonen var lukrativ for Helly Hansen. På 1960- og 70-talet var Maska en solid kvinnearbeidsplass. I Norge var det likevel få privatpersoner som kjøpte Folkegassmaska, - på tross av Statens oppfordringer. Den var omstridt og leserinnleggene mange. I 1975 var det slutt på gassmaskeproduksjonen ved Helly Hansen.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1