Hopp til hovedinnhold

Sommer på Moss by- og industrimuseum

Vil du oppleve byen slik den var, menneskene som bodde her, livene som ble levd og industrien som gjorde Moss til en del av verden og bragte verden inn til oss?

 • 1/1
  Kjartan Abel Nilsen / Østfoldmuseene

Moss by- og industrimuseum er BYENS HUKOMMELSE og gir deg inngang til de tre hundre årene byen har eksistert. Du finner oss i Møllebyen ved den mektige og brusende Mossefossen der byens historie en gang begynte.

Barnesyssel

I museets åpningstid tilbyr vi følgende aktiviteter for barn:

 • Hver brikke av historien teller

  Finn en historie i utstillingen du vil male og lag ditt eget puslespill

 • Førstemann til mølla

  Bygg din egen minimølle i møllebyen (hele dagen så langt varebeholdningen rekker)

 • Male korn

  Mal ditt eget mel med en håndkvern

 • Sekkesklie

  Prøv deg som melsekk på møllefabrikken

 • 13.00 Legofabrikken (NB! denne aktiviteten er tilgjengelig lørdag og søndag kl. 13:00)

  Legokonkurranse: Bygg det høyeste tårnet (Premier til vinnerne)

Gatelangs i gamle Moss

Vær din egen guide! Kombiner en spasertur med interessant historie. I 1913 dokumenterte fotografen Gustaf Lindman (1871-1950) hus, bygninger, og gater i Moss. Hvordan har byen forandret seg på disse hundre årene? Vi har samlet Lindemans 219 bilder av Moss – og gir deg nå en unik mulighet til å gå i hans fotspor.

Google Street View anno 1913!
Se bygårder, butikkfasader, bolighus og menneskene som bodde eller jobbet der. Lindemanns bilder av Moss utgjør en unik samtidsdokumentasjon av flere gater i sentrale Moss og Skarmyra sammen med de som bor og lever der. Fotografen har instruert beboere, butikkinnehavere, ekspeditører, håndverkere og andre til å stille seg opp, utenfor, på trappa og i flere av vinduene. Med sitt blikk for detaljer evnet Lindman å formidle verdifull kulturhistorie.

Kulturpunkt er et digitalt formidlingsverktøy med innhold fra norske og svenske museer. Appen tilgjengeliggjør lokalhistorie direkte på mobiltelefonen din.

Slik kommer du i gang:
Ved bruk av nettleseren på mobiltelefonen: Besøk https://kulturpunkt.org/museum/91 og tillat lokasjonsdeling.

Funkis i Moss

 • Funkis i Moss Trine Gjøsund

Funkisarkitektur i Moss
Moss har hatt og har fortsatt mange modernistiske bygninger i sin midte, og mange forbinder byen med den modernistiske arkitekturen fra 1930-tallet og oppover. Vi kan nevne Parkgården, Parkteateret, Trygdekassa, Krematoriet og Gimle kino som fremragende eksempler på bygningsmessige perler fra denne perioden. Disse bygningene smykker fortsatt den arkitekturinteressertes hverdag i Moss. De røde telefonkioskene er også slike perler.

Arkitektur og bygningsmiljøer
I disse dager da Moss by er gjenstand for en omfattende utbygging, nye sentrumsplaner og omreguleringer, ønsker Moss by- og industrimuseum å fokusere på arkitektur og bygningsmiljøer i Moss sentrum, både ut fra et historisk perspektiv og et samtidsperspektiv.

Kulturpunkt er et digitalt formidlingsverktøy med innhold fra norske og svenske museer. Appen tilgjengeliggjør lokalhistorie direkte på mobiltelefonen din.

Slik kommer du i gang:
Ved bruk av nettleseren på mobiltelefonen: Besøk https://kulturpunkt.org/en/museum/91/group/621 og tillat lokasjonsdeling.