Hopp til hovedinnhold

Lab 1 Det sosiale livet på Torderød

Du har kanskje hørt om ball, maskerader, staselige kjoler og flotte selskap på Torderød? Men hva gjorde man egentlig i slike selskap? I dag blir Torderød restaurert så langt det lar seg gjøre tilbake til fordumsprakt. Og når man river vegger, tar opp gulv og tar bort malingslag og tapet kan man finne mye forskjellig.

  • 1/1
    Eileen Jahren Eriksen

Funn

Da gulvene i andre etasje, som for øvrig er de originale gulvene fra 1700-tallet, skulle tas opp og høvles fant man ulike kort som hadde sneket seg under eller imellom bordene. Dette er nok antagelig av det nyere slaget – dette ser vi både av størrelse, estetikken på kortets bakside, og ikke minst tilstanden. Hadde kortene derimot vært av det eldre slaget, la oss si 1700-tallet, kunne vi påstått noe annet om kortene. For hvilken madam vil vel bli sett spillende med kort, det som nærmest ble ansett som en synd? Skjønt dette gjaldt om madamen var gudfryktig – for mye kunne skje ut av et fornøyelig kortspill.

Kort

Nei, disse kortene er nok nyere, og de er derfor ikke like forbundet med spillets synd. En annen kuriositet ble dog funnet i denne sammenhengen. Dette er et annet type kort. Kortet bærer navnet David Chrystie junr. Dette er trolig David jr. som levde på Torderød fra 1823-1857, men er det et visittkort eller et bordkort? Med tanke på funnstedet kan vi anta at kortet nok er et enkelt bordkort. Hadde dog kortet vært i bruk som visittkort kan vi vel anta at informasjonen var vel i minste laget? Etter hvert som arbeidene på Torderød ruller videre kan gårdens sosiale liv kanskje avsløre seg ytterligere?

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1