Hopp til hovedinnhold

Om Rød Herregård

Rød herregård i Halden er et av Norges største og best bevarte lystgårdsanlegg. Stedet eies av Stiftelsen Rød Herregård og driftes av Halden Museum, Østfoldmuseene.

  • Foto: Vibeke Havenstrøm

Huset

Rød Herregård er et historisk anlegg som rommer over tre hundre års historie. Her kan du oppleve fordums storhet og få høre om de markante personlighetene som har bodd her. Rød Herregård representerer de privilegertes historie, men også historien om skipsfart, tømmerdrift, sukkerverk, politikk og byens kulturelle liv og utvikling sitter i veggene her. Her er spisebordet dekket til fest, i hallen er det jakttrofeer og en stor våpensamling. Huset har også eget bibliotek og ballsal.

Hagen

Hagen og den engelske parken er åpent for publikum alle dager i året. Dette er et sted for nytelse og rekreasjon. Her er en vakker paviljong fra 1756, og ved kanonbatteriet rett i nærheten er det fantastisk utsikt fra benken under den store eika. I parken er det også en eremittgrotte, gamle dammer og en bjørnehule. Hvorfor ikke ta med en lunsjkurv og et teppe? Her kan du tilbringe hele dagen!

I skolens sommerferie er det historisk omvisning i hagen hver dag (ikke mandager).

  • 1/1

Tank-perioden

Herregården hadde blitt brukt som lystgård og overnattingssted, og var svært nedslitt. Carsten Tank reparerte, rennoverte og bygget på de to fløyene slik at huset fremsto som herskapelig allerede i hans levetid. Hans sønn og hans sønnesønn fortsatt arbeidet og videreutviklet Rød herregård.

Anker-perioden

Carsten Tank den yngre var en velstående mann, men etter Napoleonskrigene var det stor økonomisk uro i Europa. Dette førte til at Tank den yngre gikk konkurs i 1820, og Tanks svigersønn, Peder Anker, overtok Rød. Familien Anker drev og eide Rød fram til 1956.

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1