Olavsdagene: Jan Ove Ekeberg om Olavs tidsalder
Var vikingtiden virkelig så brutal og lovløs som vi tror? Jan Ove Ekeberg avdekker den skjulte siden av epoken – bli med og få et helt nytt perspektiv!
Var vikingtiden virkelig så brutal og lovløs som vi tror? Jan Ove Ekeberg avdekker den skjulte siden av epoken – bli med og få et helt nytt perspektiv!
Vikingtiden er en ofte mistolket tidsalder. Vi ser for oss en skjeggete galning med ei blodig øks. Ja, vikingtiden var en voldelig tidsalder, ikke så voldelig som den påfølgende korsfarertiden, men likevel …
Men det er også en annen side ved vikingtiden som ofte er oversett. For Norge ble vikingtiden en opplysningstid. Ja, en opplysningstid: Vi fikk et moderne skriftspråk, de første skrevne lovene, et nasjonalt myntsystem som førte til sterkere arbeidsdeling og dermed de første bydannelsene. Og viktigst: kristendommen fikk varig fotfeste. Det la grunnlaget for det gudegitte kongedømmet, og et alternativ livssyn eller ideologi om man vil. Alt dette peker frem mot nasjonen Norge. Et rike styrt av lov gjennom faste institusjoner. Det som påbegynnes i vikingtiden og skyter fart gjennom Olavs tidsalder, sluttføres av far og sønn, Håkon Håkonsson og Magnus Lagabøte Håkonsson med Landsloven og Sættargjerden i 1274 og 1277.
Det er heller ikke slik at vikingtiden var en lovløs tidsalder hvor kun sterke menn styrte. F. eks. hadde kvinner arverett og kunne også skille seg med sikret økonomi dersom mannen var voldelig. På tingene ble de fleste sakene, i alle fall de sivilrettslige, løst minnelig gjennom en type voldgift. Det var et rasjonelt samfunn hvor kjønn og rase betydde mindre enn hva individet faktisk kunne bidra med.
Foredragsholder er forfatter Jan Ove Ekeberg, tidligere programleder på TV2 Nyhetskanalen.
Tilgjengelighet ved Borgarsyssel Museum
Vi ønsker at alle skal kunne ha en god opplevelse og vil derfor informere om tilgjengeligheten på vårt museum.
Friluftsmuseet: Området består av en samling hus og bygninger som dessverre ikke har gjennomgått tilpasninger for funksjonsnedsettelser. Dette kan påvirke tilgjengeligheten for noen besøkende. Underlag: Vær oppmerksom på at gangveiene og områdene rundt friluftsmuseet er gruslagt, noe som kan gjøre fremkommeligheten utfordrende for rullestoler og barnevogner.
Olavs hall: Formidlingsbygget Olavs hall er universelt tilrettelagt med innvendig ramper, teleslynge i museumsbutikk/cafe og heis for å komme opp i toppen av tårnet. Vi har også handicaptoalett i bygget.
For ytterligere spørsmål eller informasjon om tilgjengelighet, vennligst kontakt oss på forhånd.