Hopp til hovedinnhold
  • 1/1
    Kim Brarud / Østfoldmuseene
Grønt arrangement

Smaalensmarken fyller 75 år – Velkommen til jubileumsfest!

I 2025 markerer vi 75 år med Smaalensmarken på Borgarsyssel Museum, og du er invitert! Dette er dagen hvor vi feirer fellesskap, frivillighet og tradisjon – en opplevelse for hele familien!

I 2025 markerer vi 75 år med Smaalensmarken på Borgarsyssel Museum, og du er invitert! Dette er dagen hvor vi feirer fellesskap, frivillighet og tradisjon – en opplevelse for hele familien!

Borgarsyssel Museum, Sarpsborg
Gamlebygata 8, 1721 Sarpsborg, Norway
01. juni 2025
12.00 – 16.00
Kjøp billett

Smaalensmarken er et tradisjonsrikt arrangement i regi av Østfoldmuseene avdeling Borgarsyssel Museum. I 2025 er det 75 år siden Smaalensmarken ble arrangert for første gang. Arrangementet var tuftet på eldre markedstradisjon i Østfold og målet var å skape god, gammel og intim markedsstemning.

Markedet varte en hel uke og hadde et rikholdig program og aktiviteter for både store og små. Håpet var at Smaalensmarken skulle bli noe fast og tradisjonelt fremover, og det ble det! Opp gjennom årene har ulike temaer satt rammen for arrangementet, men fokuset har alltid lagt på den lokale kulturarven.

I jubileumsåret 2025 er det vår kulinariske kulturarv som skal løftes frem. Tema for Smaalensmarken 2025 er mat og mattradisjoner i Østfold. Museet legger opp til et fyldig og innholdsrikt arrangement. Tradisjonen tro vil museumshusene fylles med liv, og museumsområdet fylles med markedsboder, aktiviteter for store og små, underholdning og god stemning. Det vil være flere tilbud som spesielt er rettet mot barn og unge.

 

Aurora Søbye / Østfoldmuseene

Barneaktiviteter

Barnas kjøkken
Barnas arbeidsinnsats i hjemmet var tidligere av stor betydning. I tillegg til alminnelig husstell var mange av oppgavene de utførte knyttet til mat, matproduksjon og måltider. På Smaalensmarken vil barn få anledning til å prøve seg på oppgaver som barna i gamle dager måtte gjøre. 

Andre aktiviteter for barn:

  • Arkeologisk utgravning
  • Barnas kjøkken
  • Lefsebaking
  • Hest og vogn (kr. 50 pr. tur)
  • Lykkehjul (kr. 10 pr. snurr)
  • Gammeldagse leker: stylter, kaste på boks, kaste hestesko, fire på rad, stigegolf
  • Let etter mus i Husmannstua
  • Gammeldags kjøkken i barnestørrelse
  • Besøk av brannbilen
  • Ta leketraktoren og kjør til Gammeltraktorens venner for å se på de gamle traktorene
  • Besøk dyra i Barnas gård
  • Sarpsborg kaninavlsforening
  • Lag ditt eget hoppetau

  • 12.00 Velkommen ved Bjørg Holsvik, avdelingsdirektør ved Borgarsyssel Museum

    Åpning ved Magnus Arnesen, ordfører i Sarpsborg kommune. Oppmøte ved inngangen.

  • 12.15 – 12.30 Foredrag: "Et lite stykke Østfold – våre bunader"

    v/ bunadstilvirker Julie Mari Brevig. Oppmøte Olavs Hall. Hvorfor har vi bunader, og hvorfor ser de ut som de gjør? Fra mystisk bondekultur til et mangfoldig bunadlandskap, her kommer Bunadhistorien i Østfold - en kortversjon.  Julie Mari Brevik (f. 1992) er bunadstilvirker med svennebrev, driver egen systue, holder foredrag om bunad og kurs i bunadsøm. Hun bor i Halden med mann, katt, 4 veteran-kjøretøy og 5 høns. 

  • 12.30 – 13.00 Foredrag: "Kornprek – en samtale med historiske, bakte og ille bra gullkorn"

    v/ Torunn Nordbø (Opplysningskontoret for brød og korn) og museumsbonde Ole Martin Tvete. Oppmøte Snekkenes. Bli med når Torunn og Ole Martin tar oss med ut blant Østfolds bugnende kornåkre og inn i bakerovnen. De deler sin lidenskap for kornets historie og lange tradisjoner i norsk kosthold. Hvordan dyrker man det perfekte kornet og hva skal til for å bake det beste brødet? Fra jord til bord – grønn matkultur, dyrket frem i hjertet av Østfold. Torunn Nordbø informerer og inspirerer til bruk av kornprodukter, som daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, og som fagsjef i MatPrat. Ole Martin Tvete er Borgarsyssels egen museumsbonde. Han har i flere år dyrket en rekke gamle sorter fra Norge og Sverige, for å undersøke hvordan disse sortene fungerer i Østfolds klima. Marianne Løken moderer samtalen i Snekkenesbygningen. Hun er forskningsdirektør i Østfoldmuseene og deltaker i FoodStories – et forskningsprosjekt på norsk matarv, som ledes av OsloMet.

  • 13.00 – 14.30 Bunadsparade

    Bunadsparade. Danseoppvising. Folkemusikkgruppa Fanteladdane spiller. Parade fra inngangen. Presentasjon og dans fra scenen.

  • 14.30 – 14.45 Foredrag: "Et lite stykke Østfold – våre bunader"

    v/ Julie Mari Brevig. Oppmøte Olavs Hall. Hvorfor har vi bunader, og hvorfor ser de ut som de gjør? Fra mystisk bondekultur til et mangfoldig bunadlandskap, her kommer Bunadhistorien i Østfold - en kortversjon.  Julie Mari Brevik (f. 1992) er bunadstilvirker med svennebrev, driver egen systue, holder foredrag om bunad og kurs i bunadsøm. Hun bor i Halden med mann, katt, 4 veteran-kjøretøy og 5 høns. 

  • 15.00 – 15.15 Presentasjon av bokprosjektet "En smak av verden i Sarpsborg"

    v/ Tom Helgesen og Margrethe Stang-Erikstad. Oppmøte Snekkenes. Tom og Margrethe vil fortelle om alle menneskemøtene og mat- opplevelsene bak boksuksessen «En smak av verden i Sarpsborg» Gjennom to år oppsøkte de sarpinger med innvandrerbakgrunn for å høre deres historier. I tillegg ble de oppfordret til å dele en eller flere matretter fra sine respektive opprinnelsesland. Resultatet ble boka «En smak av verden i Sarpsborg», spekket av sterke historier og matoppskrifter fra «hele verden». Tom og Margrethe vil fortelle om sine møter med mennesker fra mange ulike kulturer, som både har berørt dem og økt deres mellommenneskelig forståelse – og ikke minst gitt økt matglede. De vil også ha en stand under Smaalensmarken med smaksprøver fra boka, hvor du også kan møte flere av deltagerne. Tom Helgesen er en tidligere mangeårig journalist og redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad og Byavisa Sarpsborg, og driver i dag eget mediebyrå. Helgesen har flere bokutgivelser å vise til. I 2008 var han forfatter av boksuksessen «En smak av Østfold» (Tindlund forlag), hvor de reiste rundt i fylket og samlet matoppskrifter og gode historier. Det har vært en inspirasjonskilde til å iverksette dette prosjektet. Margrethe Stang- Erikstad har jobbet med integrering i Sarpsborg kommune gjennom mange år og på mange ulike måter. Som miljøarbeider for enslige mindreårige flyktninger, prosjektleder på Kulturskolen og andre tiltak som leksehjelp og språkkafé. I dette prosjektet har Margrethe vært prosjektleder med ansvar for å skaffe deltakere og å skrive alle oppskriftene.

  • 15.15 – 15.45 Konsert med Hafslund Musikkorps

    I parken

  • 15.15 – 1600 Kåring av beste kake på det historiske kakebordet

    Oppmøte i Olavshall.

Billettinformasjon

Voksne: kr. 50
Barn: kr. 10

Medarrangører

Østfold Husflidslag
Utstilling av bunader i Olavs hall

Østfold bygdekvinnelag
Utstilling av bunader i Olavs hall

BUL Sarpsborg (bondeungdomslaget)
Utstilling av bunader i Olavs hall. Bunadsparade, presentasjon av bunader på scenen, danseoppvisning. Folkemusikkgruppa Fanteladdane spiller

Sarpsborg Husflidslag
Selger sveler og rabarbrasuppe i tillegg til å lage hoppetau med reperbane i/utenfor Kantskjæreren

Fortidsminneforeningen Sarpsborg og Rakkestad
Holder stand

Sarpsborg brann og feiervesen
Stiller med vaktlaget kl. 12-14

Firak tredreiing
Thore Gudbrabdsen og Anni Margrethe Falch demonstrerer tredreiing og spinning av garn

Sarpsborg historielag
Holder åpent i 1950-t og 1850-t leilighetene skolestua

Hvaler vad-lag
Stiller med demonstrasjonsvad og aktivitet med knop og stikk.

Ole Smed
Holder åpen smie og formidler korn

Rokkeringen 
Spinner garn på rokkeringer, Olavshall

Sarpsborg kaninavlsforening 
Kommer med kaniner og høner

Mediterranean bakeri
Baker til Kirkeby

Det norske Geworbne infanteriregiment
Fire personer kommer med to mannskaps-telt. 

Kalnes videregående skole
Dyr til barnas gård

Gammeltraktorens venner

Borg motorhistoriske klubb og private aktører

Aileen Tång
Hest og vogn (Kr. 50 for en runde)

Områdesatsningen for Østre bydel

iSarpsborg

Sparebank 1 stiftelsen Halden 

Vi tar forbehold om endringer i program, tidspunkt og innledere. Informasjon oppdateres fortløpende, og endringer kan forekomme.

Tilgjengelighet ved Borgarsyssel Museum


Vi ønsker at alle skal kunne ha en god opplevelse og vil derfor informere om tilgjengeligheten på vårt museum.

Friluftsmuseet: Området består av en samling hus og bygninger som dessverre ikke har gjennomgått tilpasninger for funksjonsnedsettelser. Dette kan påvirke tilgjengeligheten for noen besøkende. Underlag: Vær oppmerksom på at gangveiene og områdene rundt friluftsmuseet er gruslagt, noe som kan gjøre fremkommeligheten utfordrende for rullestoler og barnevogner.

Olavs hall: Formidlingsbygget Olavs hall er universelt tilrettelagt med innvendig ramper, teleslynge i museumsbutikk/cafe og heis for å komme opp i toppen av tårnet. Vi har også handicaptoalett i bygget.

For ytterligere spørsmål eller informasjon om tilgjengelighet, vennligst kontakt oss på forhånd.

Smaalensmarken har fått støtte fra Sparebank1stiftelsen Halden.

  • 1/1

Bærekraftige arrangement på Borgarsyssel Museum

Velkommen til et bærekraftig arrangement på Borgarsyssel Museum! Som et Miljøfyrtårn jobber vi for å redusere miljøpåvirkningen. Bruk gjerne kollektivtransport, sykkel eller samkjøring, og benytt ladestasjonene for el-bil i nærheten.
Vi tilbyr enkel avfallshåndtering og kjøttfrie alternativer i kafeen. Takk for at du bidrar til et grønnere arrangement!

  • 1/1
Museum24:Portal - 2025.05.21
Grunnstilsett-versjon: 2