Hopp til hovedinnhold

Bar 1567

Hvem har levd, elsket, slåss, drømt, grått, fusket og sladret i Fredrikstad gjennom 450 år? Hvilke drømmer ble knust, og hvilke ble oppfylt? De har danset, slentret, marsjert og løpt gjennom gatene i denne byen, mens et uendelig antall historier har blitt formet.

  • 1/1
    Ved bruk av teknologi og nye fortellingsgrep blir du sugd inn i historien på en måte du aldri har opplevd tidligere.

Bar 1567 handler om de positive og kreative krefter og ideer som driver et samfunn framover. Det handler om noe universelt i tid og rom.

I utstillingen møter du kvinner og menn fra høyt og lavt i samfunnet som har satt sine fotavtrykk i byen. Vi ser på hva som ledet opp til de store hendelsene, og hvordan folk etter en krig, en brann eller en krise har reist seg og bygget opp igjen. Enkeltmenneskers drømmer, overlevelsesvilje og muligheter til å gjennomføre kan gi historien retning.

Dette er en utstilling i to deler. Ved å besøke begge utstillingsdelene får du mulighet til å ta inn historien med flere sanser. I Baren i museets første etasje blir du møtt av en museumsvert som serverer deg historie på en helt ny og innovativ måte. Dette er - så vidt vi vet - verdens første og eneste historiebar! Ved bruk av teknologi og nye fortellingsgrep blir du sugd inn i historien på en måte du aldri har opplevd tidligere.

I museets 2. etasje finner du Tidslinjen. Her kommer du tettere på gjenstandene og kan fordype deg i historien og menneskene. I Tidslinjen kan du lære om byens historie gjennom en kronologisk utstilling som viser gjenstander fra byens lange historie, bundet sammen gjennom tekster om mennesker som har bodd her. Finn lommeboken til Peter Bull, byens rikeste mann på begynnelsen av 1800-tallet. Se skålgropssteiner og pilspisser fra lenge før byen ble en by. Studer fot- hals- og armjernene som byens festningsslaver, de dømte straffangene, måtte gå med. Lær om Katti Anker Møller, som kjempet for rettighetene til barn og ugifte mødre.

Besøk Bar 1567 – og få ny forståelse for både fortid og samtid!

Tekstene er tilgjengelig på digitaltmuseum.no:

https://digitaltmuseum.no/021107871035/bar-1567-tidenes-morgen

https://digitaltmuseum.no/021107871037/bar-1567-tordenskiold

https://digitaltmuseum.no/021107871032/bar-1567-handtverk-og-handel

https://digitaltmuseum.no/021107871034/bar-1567-madam-guldberg

https://digitaltmuseum.no/021107871033/bar-1567-industri

Besøksinformasjon
Denne aktiviteten er inkludert i inngangsbilletten og tilgjengelig i museets åpningstider. For informasjon om billettpriser, årskort og gruppepriser, besøk https://ostfoldmuseene.no/priser.
For informasjon om tilgjengelighet og tilrettelegging på museet, se https://ostfoldmuseene.no/fredrikstad/tilgjengelighet.

  • Bilde fra utstillingen BAR1567 hvor man ser en videoprojeksjon av Madam Guldberg som ønsker besøkende velkommen.
    1/1
    Madam Guldberg er en av dem du møter i Bar 1567. Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene


Vi ønsker å takke våre samarbeidspartnere og sponsorer: Fredrikstad Kommune, SixSides, Fredrikstad Museums Venner, Fredrikstad 450 år, Østfold Energi AS og Møklegaards Trykkeri AS.

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1