Hopp til hovedinnhold

Østfold i krig 1939-45 Operasjon Polar Bear

Utstillingen viser et tidsbilde av krigsårene i Østfold. En spennende kombinasjon av digital formidling gjennom film, bilder, historiske dokumenter og gjenstander gir et unikt innblikk i hverdagsliv og dramatikk i et samfunn under okkupasjon.

Museet ønsker å skape mer oppmerksomhet rundt viktige krigsminnesmerker i Østfold i forbindelse med storsatsningen, for å minne folk på hvor allestedsnærværende og dramatisk krigen var for lokalbefolkningen. I selve utstillingen vil publikum få et innblikk i alt fra angrepet på Østfold i 1940 til oppbyggingen av Festung Østfold og den omfattende flyktningetrafikken i krigsdagene. Og ikke minst - det sivile livet for folk flest i et okkupert land.

Slepebåtaksjonen

  • Slepebåtene er trygt i havn i Sverige, februar 1945. Foto: Ole Friele Backer/Norwergian official photo/Fredrikstad Museum.

I sentrum for utstillingen står operasjon «Polar Bear 6 East», der elleve slepebåter og en bergingsbåt ble kapret og seilt til Sverige for å hindre tyskerne i å bruke disse skipene i sitt invasjonsforsvar. - Ingen av slepebåtskipperne visste noe om dette på forhånd. Det må ha vært en skremmende opplevelse å bokstavelig talt få kniven på strupen, mens tyskerne sto på vakt langs ruta. Aksjonen var planlagt fra London, og det var løytnant Inge Steensland som lærte opp lokale Milorg-folk til å utføre aksjonen

En av slepebåtene i aksjonen var slepebåten Fix, som i dag ligger som et flytende krigsminne på Isegran.

Agent Askeladden

Er du Østfolds hemmelige agent? Bli med på farlige oppdrag på Fredrikstad Museum. I utstillingen finnes skjulte koder og steder som bare agenten kan finne.

Østfold i krig 1939 – 1945. Operasjon Polar Bear

Prosjekteier: Østfoldmuseene - Fredrikstad museum

Styringsgruppe: Inge Steenslands Stiftelse, Petter Ringen Johannesen, Østfoldmuseene

Prosjektgruppe: Tor Ulsnæs(leder), Petter Ringen Johannesen (faglig leder), Gaute Jacobsen, Morten Aabø, Hege Steen Langvik, Kari Grindland, Kjartan Abel Nilsen, Irene Almkvist Ellefsen, Fredrik Wilhelmsen

(Randa Arntzen, Juliane Derry, Marie Svendberg Eriksen, Anders Stenbeck, Elise Skinstad)?

Interiør- og utstillingsarkitekt: Sigrid Aarønæs MNIL

Arkitekt bygg: SG Stenseth Grimsrud arkitekter AS

Bygg og innredning: Egil Norli AS og Måneproduksjoner AS

Digital produksjon: Netron AS

Grafisk design: Netron AS

Lysdesign: Kyndill AS

Digital infrastruktur: KulturIT

Elektroarbeider: Caverion AS

Mur- og malerarbeid: Lasse Holst AS

VVS- og sprinklerarbeid: Assemblin AS

Utstillingen er finansiert av Inge Steenslands Stiftelse og Østfoldmuseene

Utstillingslokalene er stilt til rådighet av Forsvarsbygg og Fredrikstad kommune