Hopp til hovedinnhold

Gullsporen er Moss' riksregalier

For en hårete påstand, tenker du. Men det er kanskje noe i det?

Et land uten rikdom?

Mange mener at Norge har vært et land uten rikdom, noen hevder det ikke har vært adel, mens andre mener at den norske storhetstiden var i vikingtiden. De har kanskje rett? Norge hadde adel, men det kunne på ingen måte sammenligne seg med Europa, Norge var underlagt Danmark (og ikke minst Sverige), så rikdommen kunne vi se lenge etter etter 400 års natta. Så storhetstiden var da kanskje i vikingtiden?

Vår stolte vikingtid

Når vi nordmenn snakker om vikingtiden retter vi oss opp i ryggen, og stikker nesa høyt i været. For ja, det er enn viss stolthet ved vikingtiden. Det som er igjen fra før vårt land ble underlagt Danmark er svært lite. Vi er derfor avhengig av arkeologiske funn som kan fortelle oss om hvordan Norge var under vikingtiden og i middelalderen.  

  • 1/1
    Kulturhistorisk museum

Moss og Rygges regalier?

Funnet av Gullsporen i Rygge med tilhørende remendebeslag og smygestol forteller oss derfor om en stor rikdom. Altså, tenk deg om - hadde du vært konge hadde du smelt av myntene de på en krone fremfor en ridespore, ikke sant? Sannsynligvis må personen som har eid og fått lagd sporen ha vært rik nok til at han kunne sløse bort noen mynter til en spore av gull. Om det har vært en konge, det vet vi ikke. Men vi vet jo at det sannsynligvis kan ha bodd småkonger og høvdinger i Varna i vikingtiden. Siden det ikke er funnet noen krone, rikseple eller septer fra vikingtiden - da kan vi kanskje regne Gullsporen som en riksregalie? Er du ikke enig? 

3.januar åpner vi utstillingen Gullsporen fra Rød

For mer informasjon om utstillingsåpningen og selve utstillingen - trykk på lenkene under:

Museum24:Portal - 2024.05.16
Grunnstilsett-versjon: 1