Hopp til hovedinnhold

Rygge og Gullsporen

Rygge er et spesielt sted. Hvor enn du går, enten det er langs alleer, åkre, herregårder, gravhauger eller ruiner - kan et historisk vindkast stryke deg om kinnet. Gullsporen ble jo funnet nettopp her.

Lang historie i Rygge

Du vet det sikkert, at Ryggelandskapet byr på en sammensatt historie? Her har det utvilsomt skjedd mye. Her har det bodd mennesker i flere tusen år. Antagelig har flere stormenn slått seg ned her pga nærheten til kysten og gode jordforhold. Før i tiden lå Rygge i det som da (og som straks igjen) ble kalt for Viken. Det var et større område mot Danmark og Sverige, enn det Viken vi snakker om idag, men Rygge lå da sentralt plassert i dette riket. 

  • 1/1
    Pexels.com

Gullsporen ble funnet nettopp her

Gullsporen er helt unik. Og sannsynlig må en rik  storkar ha eid denne. Funnet av Gullsporen nettopp i Rygge underbygger det at stedet må ha vært et maktsentrum. Det er flere bevis som sier det samme. En gammel steinkirke, herregårder, Johanitterklosteret, gravhauger, steinringer og andre funn av bosettinger og eksklusive gjenstander er alle vitner på Rygges spennende og viktige historie. Dette er en historie som Moss og Rygge deler sammen når disse to kommunene straks blir til én.

Er det ikke spennende å tenke på, at Moss og Rygge har en så rik og unik historie?

  • 1/1
    Kulturhistorisk museum
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1