Den vanskelige kjærligheten
Før i tiden var kanskje kjærligheten vanskeligere enn idag. Du kunne ikke forelske deg i noen fra en annen stand enn deg selv. Foreldrene dine måtte ofte godkjenne forholdet. Og det er klart at dette har ført til både dramatikk, intriger og kjærlighetssorg. Torderød er intet unntak.
Her kunne forelskede par lett gjemme seg
Kjærlighetens stier
På Torderød var det, som idag, en stor hage. Den slynget seg nedenfor hovedhuset med både barokke trekk og senere trekk fra engelske landskapshager. Typisk den engelske landskapshagen er fjellknauser, hauger, mangfold av busker og trær, dammer, broer og lysthus. Nettopp dette trekket har gitt muligheten til å danne egne kjærlighetsstier tilbaketrukket fra omverdenen. Med store trær og omfangsrike busker kunne hemmelige stier bli dannet for par som helst ville holde hender vekk fra skuelystne, rykter og overbærende foreldre.
Skuelysten?
Denne "kjærlighetshagen" er idag relativt gjengrodd, men det er allikevel mulig å finne den blant Torderøds prektige alleer og busker. Nederst i hagen ved kanten av fjellet som bærer Jeløy kirke var det tidligere mulig å være nærmest usett. Men dette var ikke alltid mulig. Det sies nemlig at der Jeløy kirke ligger idag skal det ha vært en utsiktpaviljong. Under store hageselskaper skal herr David Chrystie jr som eide gården fra 1823 til sin død i 1856, nemlig ha påkalt seg gjestenes oppmerksomhet ved å blåse i et horn. Her oppe er det nemlig god utsikt til stinettverket ved fjellknausen nedenfor.
Svermerier i Chrystie-familien?
Hvem kan så familiefaren David Chrystie ha spionert på? Dette blir bare spekulasjoner, men det er allikevel nærliggende å tenke at pappa David har hatt et øye med sine døtre. Såvidt vi vet har verken Ida eller Elisa Chrystie hatt kjærester, men hans tredje datter ble dog gift. Jutta Chrystie og Dr. Gereon Ludvig Mordt skal ha møttes da han trolig var huslege på Torderød. Jutta var den yngste av de tre døtrene, og etter tradisjonen skulle helst de eldste søstrene bli gift først. Slik ble det altså ikke. En sommerdag i Torderødlunden skal han ha fridd til Jutta. Kan vi derfor tenke oss til et svermeri langs kjærlighetens stier før frieriet?