- 1/1
Miljøfyrtårn-sertifikatet overrekkes av ordfører Magnus Arnesen (t.h) til Borgarsyssel og Miljøfyrtårnansvarlig Aurora Olea Søbye (t.v) – en viktig milepæl i Østfoldmuseenes miljøarbeid. Øyvind Andersen/Østfoldmuseene
En milepæl er nådd
Nå er endelig sertifikatet på plass, og vi er stolte av å være et steg nærmere et grønnere museum!
I tillegg til å forbedre våre interne rutiner på klima, miljø og arbeidsmiljø, vil også bærekraftstiltakene påvirke publikumsopplevelsen. Vi har som en del av arbeidet mot å bli et Miljøfyrtårn forbedret avfallshåndteringen, og tilrettelagt for kildesortering i publikums- og utleieområdene. På større arrangement vil det i kafeen i Olavs hall finnes økologiske og kjøttfrie alternativer på menyen i tillegg til lokalproduserte drikker. For å minske vårt klimaavtrykk har vi også begrenset vår bruk av trykket materiell som plakater, og på arrangementer i friluftsmuseet vil det være digitale områdekart tilgjengelig - rett fra mobilen.
Kartlegging og forbedring
På veien mot å bli sertifisert har vi lagt ned et omfattende kartleggings- og dokumentasjonsarbeid innenfor kriterier som energi, transport, avfall, innkjøp og arbeidsmiljø. Arbeidet har styrket miljøledelsen og skapt et solid grunnlag for videre miljøarbeid.
Gjennom prosessen har vi blitt klar over hva som er våre største utfordringer, og fått verktøy til å kunne måle endringer. Energi, avfall og transport er tre viktige satsingsområder for oss, og dette er noen av de konkrete tiltakene vi jobber mot:
- Redusert bruk av engangsartikler til fordel for gjenbrukbare alternativer.
- En mer miljøvennlig meny i kafeen i Olavs hall med kjøttfrie og økologiske alternativer.
- Tilrettelagte avfallsstasjoner i kaféområdet og publikumsområdet øvrig.
- Tilrettelegging for miljøvennlige transportalternativer for besøkende og ansatte.
- Samarbeid med lokale leverandører for å redusere transportutslipp og støtte lokalt næringsliv.
- Aktiv bruk av gjenbruksmaterialer i utstillinger og arrangementer.