Hopp til hovedinnhold

Tusen rike år!

Er det sant at jorden skrur seg om sin egen akse? Dag blir til natt, om igjen og om igjen. Tusen år er nesten ingen ting.

Mange mener at Sarpsborg er cirka 1000 år. Men hvor sikre er vi på dette?

Steinalderens menn og kvinner jaktet, sanket og dyrket jord. Vikinger handlet og plyndret. Middelalder-konger bygde kirker og byer. Vi har temmet fosser og bygd fabrikker. Mer enn tusen år etter Olav Haraldsson anla byen Borg, bor det over 50 000 sarpinger i byen.
 
Fortellingen om middelalderbyen Borg blir aldri helt ferdig, vi finner stadig nye spor som gjør at historien endres. I dag er det vi forteller gjennom utstillingen vi har kalt Tusen rike år, vår fortelling.

Byens befolkning bor i et rikt kulturlandskap med røtter tilbake i oldtiden, samtidig som vi er et moderne samfunn i vekst.

Besøksinformasjon
Denne aktiviteten er inkludert i inngangsbilletten og tilgjengelig i museets åpningstider. For informasjon om billettpriser, årskort og gruppepriser, besøk https://ostfoldmuseene.no/priser.

For åpningstider, se https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/besok
For informasjon om tilgjengelighet og tilrettelegging på museet, se https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/tilgjengelighet.

Arkeologiske funn, middelalderkirke og Olavssøylen

Det er få spor igjen etter Olav Haraldssons by, men i denne utstillingen kan du studere arkeologiske funn fra Borg og se hvordan middelalderbyen og vår egen St Nikolas kirke kan ha sett ut med Thorbjørn Egners jubileumstablåer fra 1939 som mektig bakteppe.

  • Eivind Lauritzen

Olavssøylen er en kopi av den originale søylen fra Fødselskirken i Betlehem som har et maleri av Olav den hellige.

Originalmaleriet er fra 1150-tallet, og er den eldste kjente avbildningen vi har av Olav. Søylen er vår generasjon sarpingers gave til ettertiden som et minne om dette byjubileet i 2016 og til ære for det tette samarbeidet med vennskapsbyen Betlehem.

Utforsk middelalderbyen i dataspillet Minecraft

Vi anbefaler også en tur opp i tårnet 30 meter over Sarpsborg. Da forstår du hvordan Glomma formet landskapet og fossen gav byen liv.

Tusen rike år!

Kurator Hege-Beate Lindemark, Borgarsyssel Museum I Utstillingsdesign Ole Dørje, SixSides.
 I Grafisk design Sixsides I Lysdesign Redlight Design I Innholdsproduksjon Christine H. Ellefsen, Ingvild Hasle, Mona Beate B. Vattekar, Hege-Beate Lindemark, Borgarsyssel Museum.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1