Hopp til hovedinnhold

Torsdag kveld på museet:

Enhjørninger og andre mirakler. Kunnskap og rariteter i kretsen omkring Elingaard.

For 400 år siden var Elingaard et maktsenter. Ny forskning viser at familien på Elingaard hadde større innflytelse enn tidligere antatt. Gjennom tre foredrag om tre generasjoner viser Østfoldmuseene glimt fra en tid da religion, vitenskap og kuriositeter var del av samme virkelighet.

Velkommen til en eventyrlig temakveld på Fredrikstad museum i Gamlebyen om Elingaard herregård, der Østfoldmuseene presenterer ny forskning om herregårdens historie:


  • Irene Almkvist Ellefsen forteller om Dorthe Juel, enken som i 1588 overtok Elingaard, hele Onsøy og flere eiendommer etter mannens død. Gjennom historien om Dorthe Juel og hennes forvaltning av land og eiendommer, gir Ellefsen oss et innblikk i adelige kvinners handlingsrom og muligheter i Norge og Skandinavia på 1500-tallet.
  • Så forteller Desirée Nævdal og Mattias Ekman om Jens Bjelke – Dorthe Juels svigersønn som var Norges kansler og en av de mektigste personene i landet på starten av 1600-tallet. Ny forskning om Jens Bjelkes skogbruk viser hvordan han manøvrerte sitt virke som kongens rådgiver, adelsmann, godseier og arbeidsgiver på måter som kan fremstå paradoksale og korrupte for oss i dag.
  • Til slutt forteller Mattias Ekmann om en overraskende side ved Jens Bjelke og hans sønner Henrik og Ove: Deres involvering i tidens kuriositets- og samlingskultur, der man hamstret inn merkelige naturgjenstander, kunsthåndverk og antikviteter. Basert på ny forskning, forteller Mattias Ekman om enhjørningskranier, merkverdige sølvklumper fra Kongsberg og fisker med guddommelige tegn, men også om innsamlingsreiser til Nordkapp og norske gjenstander ved universiteter og hoff i Europa.
  • Etter foredragene blir det samtale og mulighet for å stille spørsmål.
Disse møter du:
Mattias Ekman er førstekonservator herregårder ved Østfoldmuseene og koordinator for det nasjonale herregårdsnettverket. Han har en doktorgrad i arkitekturteori og -historie og har tidligere forsket i kunnskaps- og museumshistorie ved Universitet i Oslo


Irene Almkvist Ellefsen er formidler ved Østfoldmuseene og har en master i kulturvitenskap. Hun har særlig fordypet seg i 1500- og 1600-tallshistorie og temaer rundt adelskvinner i denne tidens kunnskapskultur.

Desirée Nævdal er konservator NMF med hovedfag innenfor maritim arkeologi. Hun arbeider i Østfoldmuseenes FoU-avdeling som faglig ansvarlig for kulturminner i og ved vann, med særlig vekt på tømmerfløtingshistorie, kanalisering og skipsteknologi.  

Om torsdagskveld på museet

Hver torsdag tar Fredrikstad museum deg med tilbake til Østfoldårene 1939 - 45, gjennom oppbyggingen av Festung Østfold, hverdagslivet under okkupasjonen og den omfattende flyktningetrafikken under krigen.

Du vil få en unik omvisning i historien og lære om hvordan livet var for menneskene som opplevde krigen på nært hold. Meld deg på og bli med på en engasjerende og lærerik opplevelse!

Museet er åpent fra kl. 17 til - 20.

  • 1/8
  • 2/8
  • 3/8
  • 4/8
  • 5/8
  • 6/8
  • 7/8
  • 8/8

Du kan også være interessert i:

Museum24:Portal - 2024.09.14
Grunnstilsett-versjon: 1