Forfatter Jonas Bals er aktuell med boka «Våre kamper – mot rasisme og fascisme 1865-1940»., der han skriver om fascismens og rasismens røtter.
I dette foredraget forteller han om unge arbeiderne som organiserte motstanden og som jagde fascistene vekk fra norske bygater, ledet av blant andre Einar Gerhardsen. Arbeiderbevegelsen utviklet i 1920- og 30-årene også en krisepolitikk for å demme opp for den sosiale nøden, og sammen med borgerlige antifascister styrket de oppslutningen om demokratiet. I 1936 dro mange nordmenn for å slåss mot fascismen i den spanske borgerkrigen. Da Hitler, Mussolini og Franco vant, ble det åpenbart at en ny verdenskrig var uunngåelig – og 9. april 1940 ble Norge okkupert av nazister.
Jonas Bals (f. 1977) er rådgiver i LO og er utdannet malersvenn og historiker. Han har skrevet flere bøker, og han er også anmelder og spaltist i Klassekampen. Han har blant annet utgitt bøkene Streik! En historie om strid, samhold og solidaritet (2021) og Tillitsvalgt. Håndbok i organisasjonsarbeid (2022), den siste sammen med Helga Pedersen. I 2023 utkom hans bok Våre kamper – mot rasisme og fascisme 1865-1940.
Om torsdagskveld på museet
Hver torsdag tar Fredrikstad museum deg med tilbake til Østfoldårene 1939 - 45, gjennom oppbyggingen av Festung Østfold, hverdagslivet under okkupasjonen og den omfattende flyktningetrafikken under krigen.
Du vil få en unik omvisning i historien og lære om hvordan livet var for menneskene som opplevde krigen på nært hold. Meld deg på og bli med på en engasjerende og lærerik opplevelse!
Museet er åpent fra kl. 17 til - 20.