-
De fortifikatoriske anlegg
Vis veiKongsten Fort er bygget som et komplett festningsanlegg i miniatyr med alle tilhørende typer murverk og bygninger. Det eneste som mangler er et kanontårn som var planlagt av Cicignon på det lille fjellplatået foran kommandantboligen. Cicignon la stor betydning i å reise slike tårn (donjong) når han utarbeidet planer for festningsanlegg.
-
Kongsten Fort I kamp
Vis veiI 1814 gikk Sverige til angrep på Norge. I Fredrikstad-området ble den norske roflotiljen, som lå vakt ved Hvaler, jaget på flukt. Svenskene erobret Kråkerøy og uskadeliggjorde våre øvrige utenverker til Fredrikstad Festning. Veien lå åpen for den avgjørende kamp med Fredrikstad Festning og Kongsten Fort.
Johan Caspar von Cicignon
Da Johan Caspar von Cicignon kom til Fredrikstad i 1677, fikk han ganske snart i oppdrag å utforme den endelige befestning på fjellplatået øst for byen.
Blant dem som mente at festningsbyen hadde behov for faste fremskutte forsvarsverker utenfor selve hovedfestningen, var generalmajor Johan Caspar von Cicignon. Han var født i Luxembourg i 1622, hadde deltatt i flere kriger i Europa på 1600-tallet og fått stor felterfaring. Han kom til Fredrikstad som generalguvernør i 1677, og samme år ble det bygget en provisorisk skanse av jord og tømmer på «Galgeberget» som en fremskutt forsvarsstilling for byen mot øst.
Skansen fikk navnet «Svenskeskremme», så det er ingen tvil om hvilken hensikt den skulle ha.
Generalmajor Johan Caspar von Cicignon var en meget idérik og dyktig festningsplanlegger. Han utarbeidet planer for befestningsanlegg i Bergen og Trondheim (Kristiansten Festning og byreguleringen etter brannen i 1681). Hans ideer har i særlig grad preget reguleringen av festningsbyen Fredrikstad med tilhørende forsvarsverker.
Da Johan Caspar von Cicignon kom til Fredrikstad i 1677, fikk han ganske snart i oppdrag å utforme den endelige befestning på fjellplatået øst for byen. Han var dyktig til å vurdere de lokale terrengforhold og valgte å konstruere et befestningsanlegg bygget på det italienske system med høye murer som skulle omgi fortet. I planene inngikk hornverk, redanger, kurtiner og stjerneverk.
Cicignon la grunnlaget for de prinsipper fortet skulle bygges etter, men det var kommandant på Fredrikstad Festning, generalmajor Hans Rasmus van der Pfordten, som utformet detaljene og førte kontroll med arbeidene, og ved dette har han også satt sitt preg på Kongsten Fort.
Kongsten Fort ble bygget i perioden 1682 - 1685. Da stod hovedmurene og proviantmagasinet ferdig, men det skulle gå mange år før fortet fikk den endelige utforming slik vi kjenner det idag.