Hopp til hovedinnhold

Kongsten Fort i Fredrikstad

  • Bilde av Underjordiske ganger og rom​

    Underjordiske ganger og rom​

    Vis vei

    Sousterrengene, eller de underjordiske ganger og rom, gjorde Kongsten Fort kjent langt utenfor Danmark Norges grenser. De var fortets stolthet og ble besøkt av militæringeniører og prominente personer fra langt ned i Europa.

  • Bilde av Historien om Kongsten Fort

    Historien om Kongsten Fort

    Vis vei

    Som en levning fra fordums tid ligger stemningsfulle og unike Kongsten Fort på en liten høyde i gangavstand fra Gamlebyen. Galgeberget var høydens navn, da det var her byens rettersted lå, og byens lovløse måtte bøte med livet for bøddelens hånd.

  • Bilde av Akerøy Fort

    Akerøy Fort

    Vis vei

    Akerøy Fort inngikk på samme måte som Kongsten Fort i de samlete forsvarsanlegg for Fredrikstad.

  • Bilde av De fortifikatoriske anlegg

    De fortifikatoriske anlegg

    Vis vei

    Kongsten Fort er bygget som et komplett festningsanlegg i miniatyr med alle tilhørende typer murverk og bygninger. Det eneste som mangler er et kanontårn som var planlagt av Cicignon på det lille fjellplatået foran kommandantboligen. Cicignon la stor betydning i å reise slike tårn (donjong) når han utarbeidet planer for festningsanlegg.

  • Bilde av Kommandantboligen

    Kommandantboligen

    Vis vei

  • Bilde av Fortets skyts

    Fortets skyts

    Vis vei

    Kongsten Fort var bestykket med ca. 20 kanoner, men antallet varierte noe gjennom tid.

  • Bilde av Europeisk befestningskunst

    Europeisk befestningskunst

    Vis vei

    I 1663 hadde Fredrikstad Festning fått sin endelige form etter det nederlandske bastionsystem som bygget på ideer fra Sentral-Europa. Systemet ble utviklet ut fra nødvendigheten av å befeste nederlandske byer mot spanske angrep.

  • Bilde av Proviantmagasinet

    Proviantmagasinet

    Vis vei

    Fortets proviantmagasin danner halve yttermuren mot syd. Murverket stod ferdig i 1684, men selve bygningen var først fullført i 1699. Da hadde den fått overmuring i gråsten og skulle være bedre rustet mot angrep.

  • Bilde av Tenaljeverket

    Tenaljeverket

    Vis vei

    Fortets forsvarsverk mot sydøst var utformet som et tenaljeverk. Det vil si en stjerneformet bastion bestående av fire tenaljer.

  • Bilde av Brønnhuset

    Brønnhuset

    Vis vei

    Brønnhuset ble oppført i 1692 med en bombesikker muret hvelving.

  • Bilde av Johan Caspar von Cicignon

    Johan Caspar von Cicignon

    Vis vei

    Da Johan Caspar von Cicignon kom til Fredrikstad i 1677, fikk han ganske snart i oppdrag å utforme den endelige befestning på fjellplatået øst for byen.

  • Bilde av Kongsten Fort I kamp

    Kongsten Fort I kamp

    Vis vei

    I 1814 gikk Sverige til angrep på Norge. I Fredrikstad-området ble den norske roflotiljen, som lå vakt ved Hvaler, jaget på flukt. Svenskene erobret Kråkerøy og uskadeliggjorde våre øvrige utenverker til Fredrikstad Festning. Veien lå åpen for den avgjørende kamp med Fredrikstad Festning og Kongsten Fort.

Fortets skyts

Kongsten Fort var bestykket med ca. 20 kanoner, men antallet varierte noe gjennom tid.

I 1714 var bestykningen bare på 6 kanoner. For året 1716 ble bestykningen angitt til 15 små dårlige kanoner og det ble rapportert at batteriene burde repareres. Etter de usikre årene 1716 og 1718 ble bestykningen i 1720 øket til 20 stk. 18 punds kanoner.

Utover slutten på 1700-tallet hadde fortet 23 kanoner fra 18 pund til l 1/2 pund, og 4 stk. 200 punds og 45 punds morteren.

I 1814 viser en opptelling i juli måned følgende skyts på fortet:

  • 8 stk. 12-punds kanoner
  • 2 stk. 8-punds kanoner
  • 4 stk. 6-punds kanoner
  • 4 stk. 10-punds morterer

Foruten det tyngre skytset som er nevnt i forbindelse med opptellingsforretningene, kommer det lettere skyts som vollgeværer, bombe- og granatkastere og mannskapenes personlige våpen som var gevær og sidevåpen (sabel). Nærforsvaret, fortets infanterister, hadde geværer med bajonett og stakevåpen. Sabelen kunne brukes til nærkamp mann mot mann. Artilleristene skulle betjene det tyngre skytset, og i en periode hadde derfor ikke deres geværer bajonett. Offiserenes oppgave i kamp var å lede fortets kamptaktikk og ildgivning, så deres personlige våpen var ofte sidevåpen og pistol. Antallet av disse våpen varierte etter antallet soldater på fortet. Ut fra sin tid ble Kongsten Fort regnet for å være et sterkt befestningsanlegg.

Selv om Kongsten Fort var vel rustet til å klare sine oppgaver, kom det aldri i store kamphandlinger. Vår kjente festningshistoriker C. S. Widerberg minner imidlertid om at vi ikke må glemme de levende krefter i forsvaret og ikke bare fremheve de døde festningsverker. Den daglige tjeneste på fortet har sikkert på mange syntes ensformig, og mangt et lengtende blikk er nok blitt kastet på den dekkete vei som forbandt Kongsten Fort og festningsbyen med de innbydende vertshus og det sivile liv. Den dekkete vei ble bygget i 1740, og var beskyttet av voller og vanngraver.

  • Fredrikstad. Østsiden. Gamlebyen i bakgrunnen. Vestsiden øverst i bildet. Kongstenområdet nærmest. Kongstenbanen. Den dekkede vei (t.v. for  banen). På omådet fra banen og mot høyre, ble idretts- og ustillingshallem oppført og innviet i 1971. Kongsten for (nærmest på bildet), oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettested. Til venstre: nybygde bolighus i Kongsten haveby.
    Fredrikstad. Østsiden. Gamlebyen i bakgrunnen. Vestsiden øverst i bildet. Kongstenområdet nærmest. Kongstenbanen. Den dekkede vei (t.v. for banen). På omådet fra banen og mot høyre, ble idretts- og ustillingshallem oppført og innviet i 1971. Kongsten for (nærmest på bildet), oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettested. Til venstre: nybygde bolighus i Kongsten haveby. Østfoldmuseene

Fredrikstad. Østsiden. Gamlebyen i bakgrunnen. Vestsiden øverst i bildet. Kongstenområdet nærmest. Kongstenbanen. Den dekkede vei (t.v. for banen). På omådet fra banen og mot høyre, ble idretts- og ustillingshallem oppført og innviet i 1971. Kongsten for (nærmest på bildet), oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettested. Til venstre: nybygde bolighus i Kongsten haveby.

Fredrikstad. Østsiden. Kongsten fort. Fortet ligger cirka 1/2 kilometer øst for Festningsbyen og er forbundet med denne ved den Dekkede vei. Fortet ble oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettersted. Porten på toppen av en høy trapp bærer årstallet 1685 og en kronet C for Christian V. Kongsten har flere underjordiske rom, portkurtine med vaktrom, provianthus, brønnhus og kommandantbolig. Kongsten fort er fredet som kulturminne. (Kilde: Fredrikstad byleksikon). Den dekkede vei var beskyttet med voller og vanngraver på begge sider. Den er nå gjennomskåret av Heibergs gate.

  • Fredrikstad. Østsiden. Kongsten fort. Fortet ligger cirka 1/2 kilometer øst for Festningsbyen og er forbundet med denne ved den Dekkede vei. Fortet ble oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettersted. Porten på toppen av en høy trapp bærer årstallet 1685 og en kronet C for Christian V. Kongsten har flere underjordiske rom, portkurtine med vaktrom, provianthus, brønnhus og kommandantbolig. Kongsten fort er fredet som kulturminne. (Kilde: Fredrikstad byleksikon). Den dekkede vei var beskyttet med voller og vanngraver på begge sider. Den er nå gjennomskåret av Heibergs gate.
    Fredrikstad. Østsiden. Kongsten fort. Fortet ligger cirka 1/2 kilometer øst for Festningsbyen og er forbundet med denne ved den Dekkede vei. Fortet ble oppført i 1680-årene på en ensom klippe, Galgeberget, som tidligere var rettersted. Porten på toppen av en høy trapp bærer årstallet 1685 og en kronet C for Christian V. Kongsten har flere underjordiske rom, portkurtine med vaktrom, provianthus, brønnhus og kommandantbolig. Kongsten fort er fredet som kulturminne. (Kilde: Fredrikstad byleksikon). Den dekkede vei var beskyttet med voller og vanngraver på begge sider. Den er nå gjennomskåret av Heibergs gate. Østfoldmuseene
i

Kongsten Fort som utleielokale

Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1