-
De fortifikatoriske anlegg
Vis veiKongsten Fort er bygget som et komplett festningsanlegg i miniatyr med alle tilhørende typer murverk og bygninger. Det eneste som mangler er et kanontårn som var planlagt av Cicignon på det lille fjellplatået foran kommandantboligen. Cicignon la stor betydning i å reise slike tårn (donjong) når han utarbeidet planer for festningsanlegg.
-
Kongsten Fort I kamp
Vis veiI 1814 gikk Sverige til angrep på Norge. I Fredrikstad-området ble den norske roflotiljen, som lå vakt ved Hvaler, jaget på flukt. Svenskene erobret Kråkerøy og uskadeliggjorde våre øvrige utenverker til Fredrikstad Festning. Veien lå åpen for den avgjørende kamp med Fredrikstad Festning og Kongsten Fort.
Tenaljeverket
Fortets forsvarsverk mot sydøst var utformet som et tenaljeverk. Det vil si en stjerneformet bastion bestående av fire tenaljer.
En tenalje er to deler av festningsvollen som danner en spiss vinkel (stjernespiss). Fra hver spiss kunne de mellomliggende festningsmurene bestrykes med geværild, slik at tenaljene kunne forsvare hverandre mot angrep. Under tenaljeverket var det opprinnelig underjordiske rom som tidlig ble murt igjen. De var bygget som gallerier av tømmer og jord med skyteskår og standplasser for lettere flankeringsskyts som skulle skyte innover i stjerneverket.
Mot forterrenget i øst er de steile klippevegger til fulle utnyttet. Fra redangen bak kommandantboligen var det god oversikt over forterrenget, og både østre horn og østre kurtine kunne flankeres herfra. Det vil si at en beskjøt langsetter egen forsvarsstilling ved stormangrep.