- 1/1
Utsnitt av kisten over. Foto (beskåret): CarlHuitfeldt.
Artikkelen handler om Dorthe Juel, enken som drev Elingaard herregård og som hadde Onsøy i len ved starten av 1600-tallet. Les om adelskvinnen som drev gods, sagbruk og eide skip, og som holdt stand i retten mot beregnede adelsmenn og sleipe fogder i artikkelen «Husbond» fru Dorthe Juel. En adelskvinnes autoritetsroller ved inngangen til 1600-tallet».
Forfatter Irene Almkvist Ellefsen oppsummerer artikkelen slik:
Artikkelen undersøker ulike former for autoritet hos adelskvinner på 1600-tallet med Dorthe Juel til Elin (Elingaard) som eksempel. Dorthe var både lensinnehaver av Onsøy og forvaltet en rekke større gods rundt Oslofjorden, i Nordmøre og Ryfylke. I tillegg var hun kirkeverge for Onsøy kirke. Hennes autoritet kan dessuten ses gjennom hvordan hun opptrådte på vegne av sin datter, sine stebarn og etter hvert i samarbeid med sin svigersønn Jens Bjelke. Et viktig spørsmål som tas opp er hvorvidt Dorthes autoritet var mer knyttet til stand enn til det at hun var kvinne. Slik tar artikkelen opp relasjoner mellom makt og kjønn i et tidligmoderne standssamfunn, og kan være et bidrag til ny kunnskap om miljøene knyttet til våre herregårder.
Vitenskapelig kunnskapsproduksjon er et viktig kunnskapsgrunnlag for Østfoldmuseenes formidlingsarbeid – og som formidler i museet er Irene opptatt av å omsette kunnskap til praksis:
På Elingaard herregård har vi et ønske om å formidle mer av gårdens tidlige historie, og denne artikkelen kan gi nyttig kunnskap om en eier vi til nå har visst lite om. Dorthe var enke etter Henrik Brockenhuus, og hun drev gården fra han døde i 1588 til Jens Bjelke giftet seg med hennes datter i 1610. Det er også grunn til å tro at Dorthes strategier som eiendomsforvalter og hennes kjennskap til lokale forhold har vært viktige for Jens Bjelke. Slik kan man også se hvordan herregårdens kvinner har spilt en viktig rolle for gården, familien og lokalsamfunnet. Artikkelen kan dermed bidra i formidlingen på Elingaard på flere måter: både som ny kunnskap inn i omvisninger og ikke minst til fremtidige utstillinger med fokus på gårdens tidlige historie, i tillegg til at den utdyper og nyanserer bildet av kjønn, makt og autoritet i tidligmoderne tid i Skandinavia.
Kort om tidsskrift for kulturforskning
Tidsskrift for kulturforskning er et vitenskapelig tidsskrift med utgangspunkt i kulturvitenskap og kulturhistorie hvor formålet er å reflektere aktuell kulturforskning, med rom for de respektive faghistoriene.
Her kan du lese Irenes artikkel i sin helhet (åpen tilgang): https://ojs.novus.no/index.php/TFK