Prosjektperiode: 2025-2028
Finansiering: Norges forskningsråd
Kontaktperson v/Østfoldmuseene:
Marianne Løken, forskningsdirektør, marianne.loken@ostfoldmuseene.no
Om prosjektet
Forskingsprosjektet Heritagisation for Sustainable Value Creation, handler om å revitalisere og modernisere den norske matkulturelle arven. FoodStories skal utforske og fremheve Norges kulinariske arv på en innsiktsfull og innovativ måte, og levere kunnskap og verktøy som kan bidra til å møte samfunnsutfordringer som bærekraftig utvikling, økt konkurranseevne i primærnæringene, rekruttering til matverdikjeden, og sosial inkludering.
Det tverrfaglige konsortiet er satt sammen av forskere fra et bredt spekter av akademiske bakgrunner, som sosiologi, museologi, arkeologi, kulturhistorie, historie, økonomi, gastronomi, innovasjon, entreprenørskap og forbrukerstudier. Prosjektet inkluderer også partnere fra den bredere kultursektoren og fagfolk som arbeider med ulike former for matkultur, matindustrier, samt utvalgte bønder og kokker.
FoodStories ledes av Annechen Bahr Bugge ved OsloMet og bygger videre på FoodLessons: Kulinarisk arv som en ressurs i bygging av Matnasjonen Norge 2030 (2021-2024). Prosjektet er finansiert av Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) via Forskningsrådet.
Mål og forskningsspørsmål
Overordnet har FoodStories som mål å øke forståelsen av Norges mat- og drikkearv og potensialet for verdiskaping, bærekraft og kulturell berikelse.
Maihaugen og Østfoldmuseene har ansvar for arbeidspakke 4: Museal samskaping, med fokus på museer som arenaer for læring om bærekraftig kulturarv. Vi skal sammen med våre partnere dokumentere kulturarv, utvikle kunnskap om grønn kulturarv og inspirere til innovasjon. Arbeidspakkeledere er Kristina Skåden ved Maihaugen (lead) og Marianne Løken ved Østfoldmuseene (co-lead).
Forskningsspørsmål i FoodStories:
- Hvordan kan mathistorier og heritagiseringsprosesser brukes til kunnskaps- og forretningsutvikling i landbruks- og drikkevareindustrien?
- På hvilke måter kan mathistorier og heritagiseringsprosesser bidra til en økt andel av norskprodusert mat- og drikkekonsum?
- Hvordan kan mathistorier og heritagiseringsprosesser optimalisere utnyttelsen av lokale ressurser og redusere matsvinn?
- På hvilke måter kan mathistorier og heritagiseringsprosesser kreativt tolkes og tilpasses for å utvikle nye, kulturelt berikede kulinariske produkter som resonerer med dagens forbrukerpreferanser, samtidig som deres historiske essens bevares?
Virkninger/Impact
Kunnskaping av mathistorie og kulinarisk kulturarv inspirerer til kreativitet og innovasjoner, som igjen kan drive politiske endringer og svare på viktige samfunnsutfordringer. Prosjektets hovedhypotese er at mattradisjoner og prosesser med heritagisering har stort potensial til å inspirere til kreativitet og innovasjon, og dermed gi betydelig potensial for produkt- og tjenesteutvikling i den norske matverdikjeden. Dette kan igjen øke inntektsmulighetene for lokale matprodusenter og leverandører og bidra til effektiv, lønnsom og bærekraftig utnyttelse av lokale ressurser.
Publisering og formidling
Leveransene i arbidspakke 4 er en fagfellevurdert forskningsartikkel, en bok, 2-3 populærvitenskapelige artikler, en masteroppgave, 8 presentasjoner/foredrag, utstillingsproduksjon og kunnskapsbidrag inn i de øvrige arbeidspakkene. Resultatene registreres i Nasjonalt Vitenarkiv (NVA), etterhvert som de publiseres.
FoodStories har også en egen facebookside, hvor vi deler resultater underveis.
- 1/1
Kaffekos i hagen på Kjos, Skiptvet ca. 1927. Datter Olga Hansen f. Skipperud, Oslo, barnebarn Marit Skipperud , kjos og Anette Skipperud f. Saxebøl F.1852 D.1930 - g.m. Martin Skipperud, Kjos. ØFB.1994-00466.