Hopp til hovedinnhold

Varig kompetanseløft

Prosjektperiode: 2024-2027
Finansiering: Kulturdirektoratet og deltakermuseene
Kontaktperson v/ Østfoldmuseene: 
Mattias Ekman, førstekonservator NMF, førstekonservator herregårder, mattias.ekman@ostfoldmuseene.no
Marianne Løken, forskningsdirektør, marianne.loken@ostfoldmuseene.no

Om prosjektet

“Varig kompetanseløft” er et samarbeidsprosjekt mellom Aust-Agder Museum og Arkiv, Falstadsenteret, Norsk Industriarbeidermuseum, Stiftelsen Norsk Folkemuseum og Østfoldmuseene. Prosjektet samarbeider også med Universitetet i Stavanger, Universitetet i Oslo og NTNU og fagseksjon for forskning i Norges Museumsforbund. 

Mål

“Varig kompetanseløft” har som målsetting å styrke støttefunksjonene for forskning i museene, integrere forskningen i annen museumspraksis og forsterke samarbeidet med universitets- og høgskolesektoren (UH). Prosjektet retter seg særlig mot områder hvor grunnleggende ordninger og kompetanse mangler: forskningsveiledning, karriereutvikling for museumsforskere, møteplasser for museologisk forskning. UH-samarbeid og koblingen museumspedagogikk og forskning. Gjennom publikasjoner, veiledere og pilotering av varige støttefunksjoner skal prosjektet gi håndfast overføringsverdi til den norske, nordiske og internasjonale museumssektoren, og til samarbeidspartnere i UH-, institutt- og ABM-sektorene samt myndigheter.

Virkninger/Impact

Alle tiltakenes utadrettede og langsiktige karakter skal gi håndfast overføringsverdi primært for hele den norske museumssektoren og sekundært for en nordisk og internasjonal museumssektor og for aktører som har interesse av museumsforskning og museumssamarbeid, som for eksempel UH-, institutt- og ABM-sektorene og myndigheter.

Østfoldmuseene leveranser i prosjektet

Østfoldmuseene leder arbeidspakke 1 og 2. Arbeidspakke 1 SEKTORSAMTALER er et pilotprogram for dialog mellom prosjektet, museene og museologiske forskningsmiljøer. Prosjektet samarbeider med Senter for museumsstudier ved Universitetet i Oslo og forskergruppen Museologi og museumsforskning ved NTNU for å avholde en rekke med åpne samtaler om museenes betingelser som forskningsinstitusjoner. Samtalene skal med utgangspunkt i prosjektaktiviteter belyse infrastruktur- og kompetansebehov og dialogen med sektoren og forskningsmiljøene skal spre kunnskap og hente inn meninger og kunnskap tilbake til prosjektarbeidet.

Arbeidspakke 2 VEILEDNING er et kompetansehevingsprogram for forskningsveiledere i museene og en utprøving av et ph.d.-kurslignende tilbud for museumsforskere uten førstestillingskompetanse. I mange museer veileder forskere med førstestillingskompetanse ansatte uten førstestillingskompetanse, men vanligvis ikke systematisk og strukturert. Arbeidspakke 2 skal øke selvrefleksjonen og kompetansenivået til veiledere i prosjektmuseene, systematisere veiledningsprosedyrer og utarbeide forslag til best practice for museer, veiledere og veiledede. Arbeidet skal styrke museenes arbeid for å støtte opp under ansatte som vil bli autorisert som konservator og førstekonservator NMF eller kvalifisert til førstelektor, ph.d. eller dr. philos. Det skal også skape bevissthet omkring karriereutvikling for disputerte museumsforskere, og relevansen av veiledning for opprykk til professor. Prosjektet skal gå i dialog med forskningsfelt gjennom en vitenskapelig artikkel og en veileder, og munne ut i en anbefaling til sektoren om varig og gjentatt kompetanseheving av veiledere.

  • 1/1
    Borgarsyssel Museum i Sarpsborg. Besøk av Vänersborgs Museum. 21. mai 1973. Foto: Björnänger, Erik / Østfold fylkes billedarkiv.
Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 1