Hopp til hovedinnhold

Milepæl for Elingaard herregård

Fredag 23. mai samlet Østfoldmuseene fagpersoner innen arkitektur, kulturarv og museologi til sluttseminar for Nytt liv for Elingaard herregård, et forprosjekt finansiert av Sparebankstiftelsen DNB og Østfoldmuseene.

Muligheter og barrierer

Målet med forprosjektet har vært å undersøke ulike alternativer for å revitalisere herregårdens bygningsmasse fra 1700-tallet, og sikre bedre og bredere bruk, tilgjengelighet og formidling. Arkitektskap AS, som tidligere blant annet har forbedret tilgjengeligheten til Akershus slott, har bidratt med kompetanse innen arkitektur og interiørmøbeldesign, kjøkken og kulturarv. De har særlig sett på muligheter for teknisk oppgradering av det historiske kjøkkenet i vestfløyen og forbedret adkomst til og bruk av museumsdelen i østfløyen. Ulike scenarier for å gjøre Elingaard universelt tilgjengelig har blitt vurdert, sammen med kulturhistoriske hensyn og visjoner for museumsutvikling. Østfold fylkeskommune og Onsøy historielag har vært involvert i prosessen.

Til sluttseminaret hadde Østfoldmuseene invitert Mattias Bäckström, professor i kulturminneforvaltning ved NTNU, og Åsa Hallén, landsantikvarie og sjef for Värmlands Museum, som begge bidro med erfarenhet og perspektiver.

Herregården i Onsøy

Elingaard har vært adelig herregård siden middelalderen. På 1600-tallet var gården forvaltningssete for Onsøy len og huset kontor og riksarkiv for Norges rikes kansler. Dagens hovedbygning ble oppført i 1746-1749 på kjelleren fra en eldre bygning av Generalløytnant Henrik Jørgen Huitfeldt og Birgitte Christine Kaas, som ble regnet som en av tidens mest lærde kvinner. Herregården har siden hatt mange eiere. De mest inngripende bygningsmessige endringene ble utført under stiftelsen Libertas’ eierskap fra 1950-tallet, da gården ble bygget om for å fungere som kurssted.

Vern gjennom bruk

Herregården ble fredet 6. juli 1923 og fikk en presisering av fredningsvedtaket 1. november 2013. Den er i dag en viktig del av Østfoldmuseenes museumsportefølje – men bruken har vært begrenset de siste årene, særlig på grunn av teknisk etterslep. I flere år har museet arbeidet med å sikre og utvikle bygningsmassen og ta frem et utvidet, forskningsbasert kunnskapsgrunnlag for fremtidig formidling og utstilling. Gjennom Nytt Liv på Elingaard herregård har museet fått ytterligere kunnskap som vil bidra til å gjøre Elingaard tilgjengelig og relevant for nye generasjoner.

Les mer om vakre Elingaard Herregård på ostfoldmuseene.no:

  • 1/1
    Elingaard Herregård. Marianne Løken
  • 1/1
Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2