Hopp til hovedinnhold

Primstavvandring: St. Hans

Bli med på en spennende omvisning om Sankthans og jonsok på Borgarsyssel, og opplev en natt fylt med mystikk, magi og folketradisjoner. Lær om åkervekking, pynting av hus, og drømmetolkning. Oppdag også den mørkere siden av jonsoknatten med hekser og ondskapsfull magi.

Nå er det klart for vår neste omvisning i serien primstavvandringer på Borgarsyssel. Denne gangen omhandler det sommertidenes kanskje viktigste dag: Sankthans eller jonsok. Denne dag, den 24. juni, er en katolsk festdag til minne om døperen Johannes’ fødselsdag. Det at denne viktige kirkelige festdagen inntraff på en tid av året med urgamle tradisjoner knyttet til midtsommer og fruktbarhet, gjorde at sankthans ble svært sentral i folketroen. Denne natten ble regnet for å ha magiske egenskaper, og en gammel tradisjon var den såkalte åkervekkingen – her gikk bonden rundt på åkeren og fremsa vers slik at grøden skulle bli mest mulig avling.

Noen steder var det også tradisjon for å pynte huset med løv og villblomster for å vern og velsignelse. Man trodde også at alle slags vekster hadde en ekstra kraft ved sankthans. Hvis man la seg med syv sorter blomster under puten, kunne man i drømme se hvem man skulle gifte seg med. Mens andre steder i Norge ble jonsoknatten holdt for å være et høydepunkt for ondskapsfull magi og en av heksenes hovedfester. Fra flere alle hjørner av landet hører vi om hekser som red på sine sopelimer til Blokksberg.
Velkommen til en litt annerledes omvising, drapert i mystikk, folketro, lek og fest.

  • 1/1

Borgarsyssel Museum – en dag fylt med aktiviteter for hele familien!

Se utstillinger, opplev friluftsmuseet med et 20-talls antikvariske bygninger, og ta turen opp i det 32 meter høye tårnet og nyt den fantastiske utsikten over Østfold-landskapet.

I tillegg tilbyr vi butikker og en koselig cafe hvor du kan nyte en forfriskning etter å ha sett på våre utstillinger. Vi har også lagt stor vekt på å tilrettelegge for alle, uavhengig av behov, og på nettsidene våre finner du mer informasjon om universell tilrettelegging. https://ostfoldmuseene.no/borgarsyssel/tilgjengelighet

For de som kommer med bil, har vi gode parkeringsmuligheter i kort gangavstand av museet, hvor det også er mulig å lade elbil.

Andre aktiviteter i juni

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 1