Forskningsprosjektet Kultursamskaperen: Fra kulturbruker til kulturskaper. En studie av ungdomsmedvirkning hos kulturinstitusjoner i Østfold, undersøker ungdomsopplevelser i deltakerbasert formidling ved tre kulturinstitusjoner i fylket.
Forskningsprosjektet skal se nærmere på hvordan ungdom opplever å delta i kulturformidling som bygger på involvering og deltagende design.
– Målet er å forstå hvordan ungdommer opplever å være aktive medskapere i kulturformidlingen, og om slik deltagelse senker terskelen for videre engasjement i kulturlivet, sier Fredrik Wilhelmsen, som er prosjektleder og forsker i prosjektet.
Prosjektet kombinerer kvalitative intervjuer, feltarbeid og dokumentanalyse for å evaluere hvordan slike tiltak faktisk oppleves av ungdommene, og hvorvidt de oppnår de målene kulturinstitusjonene har satt seg. Samtidig undersøker prosjektet hvem som deltar, hva som motiverer dem, og hvordan institusjonene balanserer mellom å formidle kunnskap og gi ungdom frihet til å forme innholdet selv.
-
Foto: Østfoldmuseene – Borgarsyssel
Tre ulike prosjekter under lupen
Studien sammenligner og undersøker tre ulike kulturtiltak i Østfold:
Østfoldmuseenes KOBLE-prosjekt i Halden etablerer ungdomsgrupper som utvikler arrangementer basert på lokalhistorie og museets utstillinger.
Galleri F15s Blikkåpnere i Moss, involverer ungdom mellom 16 og 19 år i formidlingen av samtidskunst – med mål om at de skal tolke og formidle kunst fra sitt eget ståsted til jevnaldrende.
Stempel-programmet ved Litteraturhuset i Fredrikstad lar ungdom selv programmere foredrag, konserter og workshops, og gir dem støtte til å uttrykke hvem de er og skape dialog mellom ulike grupper.
Disse initiativene deler en felles ambisjon om å styrke ungdoms stemme og skape engasjement gjennom aktiv deltagelse i kulturlivet.
Bidrar til ny kunnskap om kulturbruk og demokrati
Prosjektet inngår i et større forskningsprogram fra Kulturrådet, som utforsker kulturens rolle i samfunnet – med særlig vekt på legitimering, offentlighet og opplevelser. Resultatene skal ikke bare si noe om hva ungdom får ut av å delta i slike tiltak, men også bidra til den kulturpolitiske debatten om hvordan kulturinstitusjoner best kan nå ut til nye grupper.
Forskningsprosjektet er støttet av
- 1/1