Hopp til hovedinnhold

Museet åpner arkivet etter Kronos Titan i Fredrikstad

Østfoldmuseene har i flere år jobbet med industridokumentasjon i regionen. Nå har museet gjort arkivet etter den tradisjonsrike Fredrikstad-bedriften Kronos Titan AS tilgjengelig, som ledd i forskningsprosjektet NorWhite: How Norway Made the World Whiter, finansiert av Norges forskningsråd.

  • 1/1
    Reklameplakater for titanfabrikkens produkter, fotografert i utstilling på Jøssingfjord Vitenmuseum høsten 2024. Marianne Løken / Østfoldmuseene

Fra sort ilmenitt til titanhvitt

Prosjektet tar utgangspunkt i den norske innovasjonen titanhvitt – et hvitt pigment basert på titaniumdioksid (TiO₂). Kronos Titan AS, tidligere Titan Co. A/S, ble etablert i Fredrikstad i 1916 for å bearbeide mineralet ilmenitt til nettopp TiO₂. Stoffet brukes i dag i alt fra maling, papir og plast til solkrem og medisiner. 

Industrien og historien

– Arkivet gir et unikt innblikk i hvordan Fredrikstad ble en sentral brikke i en global industrihistorie, sier konservator Hege Steen Langvik, ved Østfoldmuseene. – Gjennom NorWhite-prosjektet får vi mulighet til å undersøke både bedriftens lokale betydning og dens rolle i større internasjonale sammenhenger. 

I tillegg til å gi innsikt i utviklingen av titanhvitt, kaster materialet lys over sentrale samfunnsendringer i Østfold. På slutten av 1800-tallet var regionen preget av strukturelle skifter. Tradisjonelle næringer som sagbruk og teglverk tapte terreng, og Fredrikstad kommune tok grep for å tiltrekke ny industri – med tilgang til kraft, tomter og havn. 

Hvorfor valgte et selskap uten lokal tilknytning å etablere seg nettopp her? Og hva betydde det for lokalsamfunnet? Slike spørsmål står sentralt i museets videre arbeid. 

Tilgjengelig materiale for forskning og formidling

Arkivet etter Kronos Titan AS er nå tilgjengelig i Asta og på Arkivportalen.no, og museet fortsetter å utforske det rikholdige materialet sammen med sine forskningspartnere. 

Dette er ikke bare industrihistorie. Det er også historien om vitenskap, innovasjon og hvordan noe så hverdagslig som «hvitt» kan ha dype ideologiske og kulturelle spor.  

Les mer om prosjektet i siste utgave av magasinet MUSEUM, “Fra sort ilmenitt til titanhvitt – En glokal industrihistorie under lupen”. Artikkelen publiseres også på magasinets nettside: https://tidsskriftetmuseum.no/innhold/vart-prosjekt/. Du finner mer informasjon om prosjektet NorWhite på ostfoldmuseene.no

 

  • 1/1
    Faksimile Museum 2/2025. Les hele artikkelen i Museum nummer 2/2025.
Museum24:Portal - 2025.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2