Hopp til hovedinnhold

Nytt forskningsprosjekt utforsker norsk matkultur

1. april 2025 startet forskningsprosjektet FoodStories - Heritagisering for bærekraftig verdiskaping, et samarbeid mellom partnere fra ulike sektorer. Målet er å eksperimentere med og revitalisere Norges rike matkulturelle arv gjennom tre år med forskning, eksperimentering og formidling.

  • Kaffekos i hagen på Kjos, Skiptvet  ca. 1927. Datter Olga Hansen f. Skipperud, Oslo, barnebarn Marit Skipperud , kjos og Anette Skipperud f. Saxebøl F.1852 D.1930  - g.m. Martin Skipperud, Kjos.
    Kaffekos i hagen på Kjos, Skiptvet ca. 1927. Datter Olga Hansen f. Skipperud, Oslo, barnebarn Marit Skipperud , kjos og Anette Skipperud f. Saxebøl F.1852 D.1930 - g.m. Martin Skipperud, Kjos. ØFB.1994-00466. Bildet er hentet fra digitaltmuseum.org

Forsknings- og innovasjonsprosjektet skal undersøke hvordan mathistorier kan brukes til verdiskaping, bærekraft og innovasjon i matnæringen, inkludert museene. Forskere fra fagfelt som sosiologi, historie, gastronomi og entreprenørskap deltar, sammen med kultursektoren, bønder og kokker.

FoodStories ledes av Annechen Bahr Bugge ved OsloMet og bygger videre på tidligere forskning om mat som kulturarv. Finansiert av Forskningsrådet, vil prosjektet levere ny kunnskap om hvordan norsk matkultur kan styrke lokal matproduksjon, redusere matsvinn og skape nye kulinariske produkter tilpasset dagens forbrukere.

Østfoldmuseene og Maihaugen har ansvar for arbeidspakken Museal samskaping, som skal utforske museers rolle i å formidle bærekraftig kulturarv. Resultatene vil bli formidlet gjennom forskningsartikler, utstillinger og foredrag.

Les mer om FoodStories på Østfoldmuseenes forskningsnettsider – og følg gjerne prosjektet videre på Facebook-siden «FoodStories», for oppdateringer og innsikt i Norges kulinariske arv.

Museum24:Portal - 2025.04.08 / v2.0.7.3
Grunnstilsett-versjon: 2