Hopp til hovedinnhold

Havestuen

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Her kan du utforske Havestuens forunderlige verden:

Billiardsal?

Som mange andre rom her på Torderød er dette rommet rikt utstyrt med dekor. Dette rommet som i dag kalles for havestuen kan ha vært rommet som i 1820 omtales som billardsalen, men det er også mulig at dette var i et annet værelse tiltenkt herrene. Sammenligner vi skifteretten fra 1820 og taksten fra 1822 så er det mest sannsynlig at billiardsalen var akkurat dette rommet. Kan du se det for deg? Disse staselige herrene og kvinnene sverme rundt om et biljardbord med ulik drikke og godt selskap? Vi leser fra taksten fra 1822 at dette rommet hadde malt brystpanel og over var det trukket med lerretstapet, taket var gipset og i rommet var det en glassdør som gikk ut i hagen. Dette var også et av få rom som i 1822 hadde en stående kakkelovn i den hvelvede brannmuren. Det sies at David Chrystie jr. i sin ombygging fra 1822-1838 skal ha bygd en glassveranda her. Fra taksten fra 1898 hadde dette rommet fortsatt malt og trukket lerretstapet. 

Foto: Riksantikvarens arkiv

  • 1/1

Bukkevaseovner

Vi vet at Fru Drechsel i 1808 bestilte to bukkevaseovner fra Eidsfoss Jernverk, og utfra en takst fra 1822 og en skifterettsprotokoll fra 1820 kan vi anta at den ene av ovnene stod her. Da familien Morterud bodde her i tiden mellom 1907 og 1938 brukte han dette rommet som en sal. Salen i etasjen over var jo da delt opp i tre værelser og en korridor!

Opprinnelig skal dette rommets brystpanel og listverk ha vært opalgrått, og trukket med linlerret med grått figurmønster. Her skal det ha vært håndmalte tapeter på 1700-tallet, slik det er i dag. Dagens tapeter er etter gårdens siste private eiere, familien Oppegaard. De er fra 1939 og er malt av kunstmaler Erling Nordtvedt, og deres initialer kan også ses her. E for Ester og M for Mogens. Øverst ser du Chrystie-familiens våpenskjold, andreaskorset som er omgitt av girlandere.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.09.04
Grunnstilsett-versjon: 1