Hopp til hovedinnhold

Spisestuen

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Gjennom bygningen har du muligheten til å lese mer om denne gårdens spennende historie. Finn frem mobilen din, og scann qr-kodene via en app eller ditt mobilkamera.

Et av Torderøds største værelser

Se deg om i dette historiske rommet. Værelset har en stor utstrekning og faktisk en av bygningens største rom. Dette rommet har antagelig blitt brukt som spisestue. Denne antagelsen får vi fra en skifterett fra 1820, her er det et rom som omtales som Spisestuen. I en takst fra 1822 hadde denne stuen gipsede vegger og tak, og her stod en tre-etasjes kakkelovn, og værelset hadde tre vinduer. Vinduene mot sør har alltid vært blendet, dette ser vi av tømmerhelheten bak veggene. I 1898 var dette rommet tapetsert, og da familien Morterud bodde på Torderød fra 1907-1938 ble rommet brukt som bibliotek, Moss kommune brukte rommet som møterom. Fargene i dette rommet skal opprinnelig ha vært grønnlig grå og veggene skal ha hatt en lys grå kalkfarge.

Foto: Riksantikvarens arkiv

  • 1/1

Bukkevaseovn

Vi vet at Fru Drechsel i 1808 bestilte to bukkevaseovner fra Eidsfoss Jernverk, og utfra overnevnte takst fra 1822 og skifteretten fra 1820 kan vi anta at den ene av ovnene stod her. I dag står det igjen en bukkevaseovn her. Dette er en bukkevaseovn fra Moss Jernverk og fra 1827. Slike vaseovner ble lansert allerede på 1760-tallet og Fritzøe og Eidsfos var de første jernverkene ute med denne produksjonen. Moss Jernverks store utgave anno 1827 er en uhyre sjelden variant som hittil er registrert i kun to eksemplarer, en fra Dalsland som nå befinner seg i Nordiska Museet i Stockholm og det eksemplaret som er montert i den praktfulle ovnsnisjen i spisestuen på Torderød. Denne ovnen lå i deler på låven som brant på Rabekk gård, og de rustne, forvridde og forbrente deler har vært til varme- og «jernkirurgisk»-behandling på Ulefos Jernverk to ganger, og siste gang lykkes det å rette opp de forskjellige deler såpass at ovnen med nød og neppe kunne settes opp.

Rommene på Torderød har nå fått et historisk uttrykk, og de preges i stor grad av årstallet 1830. For mange av rommene er dette den første sikre dateringen av farger og tapet. Gjennom historien har Torderød gjennomgått flere endringer, men det er fortsatt en del originale elementer. Legg merke til takene, gulvene, dører, brannmurer, klinker, vinduer og rommenes utstrekning – her har vi det opprinnelige Torderød. Som mange i dag var også borgerskapet og familien Chrystie opptatt av stil, moter og oppussing. Heldigvis foregikk ikke oppussingen like ofte som i dag.
Nå gjenstår det kun for deg å nyte Torderøds fantastiske atmosfære og utseende.

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 1