Hopp til hovedinnhold

Blåstuen

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Gjennom bygningen har du muligheten til å lese mer om denne gårdens spennende historie. Her kan du lese om værelset som ironisk nok kalles Blåstuen.

Blåstuen eller hjørnestuen

Enda et vakkert skue av et rom! Dette rommet antageligvis som blåstuen eller hjørnestuen i 1820 – til forskjell fra dagens rødlige tapet. Rommet var i 1822 upanelt og hadde gipset tak. Her var også en hvelvet brannmur uten kakkelovn. Opprinnelig tapet og farger fra dette rommet et ikke avdekket, derfor er dagens tapet en analogi og en typisk tapet fra 1830-tallet. 

  • 1/1

Endret bruk

Dette værelset har gjennom historien hatt ulike funksjoner. Med tanke på tittelen har dette rommet antagelig vært en stue, et værelse tilknyttet salen hvor man kunne slappe av mellom danseslagene. Under familien Oppegaards tid som bodde her fra 1938-1952 skal dette ha vært frøkenværelset, frøkenen var i denne sammenhengen Helga Oppegaard. Ellen Oppegaard kunne fortelle at dette var et lekkert ungpikerom som alle Helgas venninner misunte henne. Da rommet var hennes jenterom skal hun ha hatt toalettkommoden sin i kaminnisjen, her var det nemlig ingen ovn på denne tiden. 

Da Moss kommune kjøpte Torderød 1952 ble gården etterhvert husmorskole, og i denne perioden var dette rommet et av flere undervisningsrom på 1960-tallet. 

Moss jernverk

I dag står det en praktovn her i tre etasjer. Denne blir i Moss Jernverks protokoller beskrevet som «Altertavlen». Denne treetasjes Mosseovnen ble støpt første gang i 1769. Ovnen på Torderød har stått på Nordre Flæsberg gård i Våler fra 1700-tallet og frem til 2017 da ovnen ble kjøpt av MKEiendom og plassert på Torderød gård.

Foto: Lennart Pettersen

  • 1/1

Lysekronen

Se på lysekronen i værelset. Lysarmene og øvrige detaljer er støpt i bronse og elektrolyse-forgylt. Dette begynte man med på midten av 1800-tallet. Kronen skal ha vært svært medtatte da de hang på Melløs bo- og servicesenter inntil MK Eiendom tok over dem. Armene var brukket flere steder og malt over med en mørk lakk. Men nå fremstår kronene i sin fordums prakt og glitrer mot de fargesterke tapetene på Torderød.

Foto: Lennart Pettersen

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1