Hopp til hovedinnhold

Den hvite salong

Torderød har en lang og innholdsrik historie. I dag er gården uløselig knyttet fremveksten av byen Moss gjennom sine eiere, og ikke minst sin sentrale plassering i Jeløy- og Mosselandskapet. På denne tomten har det bodd mennesker i flere hundre år, og gården er kanskje mest kjent gjennom sine beboere. Gjennom bygningen har du muligheten til å lese mer om denne gårdens spennende historie. Nedenfor kan du fordype deg i Den hvite salong

De vakre rommene på Torderød vil ingen ende ta. Nå står du i et rom som tidligere har hatt en funksjon som hjørnestue. Antagelig er dette rommet det som i skifteretten fra 1820 omtales som billiardkammerset. I 1822 hadde dette rommet malt brystpanel, og over var det trukket med lerretstapet og taket var gipset. Rommet hadde ingen kakkelovn, men det var allikevel her en hvelvet brannmur og fire vinduer som i dag. Nisjen skal tidligere i historien ha vært marmorert. Mens rommet i 1898 var tapetsert.

Det sies at dette skal ha vært damesalongen, ifølge senere muntlige kilder og muligens allerede fra 1838. Vi vet ihvertfall at rommet skal ha vært Ester Oppegaards gjesteværelse fra 1939. Etterhvert får rommet tilnavnet den hvite salong, uten at opprinnelsen er kjent. Opprinnelig skal rommets panel ha vært blåhvitt med gullstaffering på en del av listverket, ifølge en undersøkelse foretatt i 1962 av Bjørn Dammann. Tapeten kan ifølge Domenico Erdmann ha vært grått figurmønstret. Her skal det ha vært sauer i landskap samt andre billedmotiver. Dagens tapet stammer fra 2010, og det er en reprodusert empiretapet fra tiden rundt 1820 som ble funnet etter en undersøkelse samme år. Avslutningsvis skal det nevnes at denne ovnen ble funnet demontert som et rustvrak i kjelleren på Torderød, og stammer fra en bestilling gjort av Fru Oberstinne Drechsel i 1808, men i hvilket rom ovnen har stått i vet vi ikke.

Foto: Riksantikvarens arkiv

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.04.15
Grunnstilsett-versjon: 1